WŁAŚCICIEL

PK official średnie

Paweł Maria Kwiatkowski

Mam trzy pasje: jachting, muzyka i dobra kuchnia. To ostatnie sprawiło, że moim marzeniem stało się otwarcie własnej restauracji, miejsca, w którym w kameralnej i eleganckiej atmosferze można będzie delektować się kuchnią najlepszej jakości. Opracowałem więc koncepcję stworzenia w Warszawie miejsca, jakiego dotąd nie było.

PAWEŁ MARIA KWIATKOWSKI

Nowoczesna kuchnia sous vide, wszystko gotowane długo w niskich temperaturach (niektóre mięsa nawet kilkanaście godzin), tylko najlepsze produkty, wyłącznie świeże (nie mamy ani jednej zamrażarki!), krótka karta dań, za to często zmieniana – tak na marginesie z tym mamy największy kłopot, bowiem nasi stali klienci tak bardzo upodobali sobie niektóre dania, że wręcz żądają ich spoza karty. 

Oczywiście po drodze były poszukiwania lokalu i w efekcie wygrany przetarg na powierzchnie w Centrum Chopinowskim – tak narodziła się restauracja, kawiarnia i wine bar – Tamka 43. Oczywiście podział zadań był jasny od samego początku: szef kuchni tworzy dania i zarządza kuchnią, ja organizuję resztę – salę oczywiście powierzyłem dobremu managerowi i sommelierowi, na stanowiska kierowników zmian, kelnerów i barmanów zatrudniłem wyłącznie pasjonatów. Prawdziwą przyjemnością było tworzenie wnętrz. Kilku architektów przygotowało projekty, ale w końcu postawiłem na swoim i jedynie „ociepliłem” salę restauracyjną pokrywając włoskim zamszem betonowe filary, zadbałem też o ciepłe światło, wyeksponowałem fragmenty zabytkowej cegły, zamówiłem bardzo wygodne, zrobione specjalnie dla Tamki 43 fotele i stoły. Została zamówiona zagraniczna zastawa, piękne szkło, kieliszki, karafki i praktyczne, eleganckie sztućce. Na dole w kawiarni stoliki pokryłem egzotycznym kamieniem połączonym z drewnem. Na górze pojawiają się też obrazy, które dodają kolorytu temu miejscu, zaś na dole planujemy wystawy czasowe plakatów i fotografii. Dzięki temu Tamka 43 żyje i zmienia się.

Mamy wspaniałą kawę, której mieszankę opracowała nasza baristka – kawa z naszym logo jest dostarczana z najlepszych europejskich palarni. Dla odmiany karta win przygotowana przez naszego sommeliera z moim skromnym udziałem, obejmuje ponad 100 pozycji z całego świata, zaś wspaniałe koniaki, armaniaki i likiery dopełniają reszty. Są też najlepsze gatunkowe wódki, w tym słynne już roczniki Polskiego Ziemniaka.

Wszystko to wygląda pięknie i wydaje się proste, ale otwarcie i prowadzenie restauracji, to bardzo duże wyzwanie. Przyznam się, że gdyby nie moje 20-letnie doświadczenie w kompleksowej organizacji koncertów i eventów, gdzie na co dzień mam do czynienia z bardzo skomplikowaną materią polegającą na zgraniu ze sobą setek elementów w tym samym czasie, poddalibyśmy się już na samym początku, bowiem nasza restauracja, to eksperyment na rynku polskim. Oczywiście zająłem się marketingiem i PR-em – tu także przydało się 20-letnie doświadczenie w branży show biznesu, pokaźna baza danych oraz moje osobiste kontakty w elitarnych kręgach biznesu i kultury, co fenomenalnie przełożyło się na wysoką frekwencję praktycznie od pierwszego miesiąca. Tamka 43 błyskawicznie zdobyła stałych klientów, których grono rośnie z każdym rokiem. Ogromnym wzięciem cieszy się menu degustacyjne składające się z 6 lub 9 dań, tu również zmiany zachodzą często i opierają się na sezonowości produktów.