SZEF KUCHNI

Piotr Pielachowski

Umiejętności szlifował pod okiem Michela Morana w warszawskim Bistro de Paris, a także u Daniela Isberga w restauracji KOM. Po zdobyciu wiedzy i doświadczenia w Polsce wyjechał za granicę, gdzie przez cztery lata pracował jako zastępca szefa kuchni w Seehaus Riederau am Ammersee w Niemczech. 

PIOTR PIELACHOWSKI

Propozycję objęcia stanowiska zastępcy szefa kuchni w Seehaus Amersee Pielachowski otrzymał zaledwie po czterech dniach pracy w restauracji – znanej z opierania swojego menu na lokalnych produktach oraz przyrządzania ryb prosto z jeziora, nad którym jest położona. To tam nauczył się jak docierać do najlepszych lokalnych producentów i tworzyć kartę zmieniającą się przez cały rok. Na Tamce 43 tworzy swoje autorskie dania oparte również na tej prostej, ale sprawdzonej zasadzie sezonowej cyrkulacji. Dobrane bardzo świadomie polskie produkty najlepszej jakości stanowią podstawę przygotowanego przez niego menu. Pojawiąją się w nim dania z polskich mięs – głównie wołowiny (w tym Hereford z Warmii), wieprzowiny i jagnięciny, ryb bałtyckich oraz słodkowodnych z polskich rzek i jezior, a także warzyw przygotowanych w nowoczesny i autorski sposób. Pielachowski stawia na polskie akcenty w menu, natomiast sposób podania i przygotowania dań jest bardzo nowoczesny i nietuzinkowy, także pod względem wizualnym, ale bez przerostu formy nad treścią, oraz z szacunkiem do tradycji. Cała koncepcja oparta jest na zdrowych i klasycznych fundamentach oraz na kreatywności i pasji tworzenia ciekawych smaków, jak chociażby serii lodów i sorbetów o smakach bazylii, rabarbaru i tonki.